Tre av ti får finansiert mobil og PC fra arbeidsgiver
Tre av ti arbeidstakere får finansiert både mobiltelefon og PC hos arbeidsgiver, men dette kan ikke sees som frynsegoder. Det fastslår Mobit-sjef Trond Voll.
Funnene fremkommer i en nasjonal undersøkelse Infact har gjort for mobil og IT-kjeden Mobit.
Flest menn
Drøyt 37 prosent av mennene får finansiert – helt eller delvis – mobiltelefon og PC, mens 21 prosent av de kvinnelige arbeidstakerne. Administrerende direktør Trond Voll hos Mobit tror behovet for tilgjengelighet og bortfall av den tradisjonelle telefonsentralen er en vesentlig faktor.
– Dersom arbeidsgiver forventer tilgjengelighet utover vanlig arbeidstid er det ikke uvanlig å finansiere mobil og bærbar PC, fordi dette er de viktigste verktøyene i mange arbeidssituasjoner, sier han.
Salg og håndverk
Den nasjonale undersøkelsen gir ingen innsikt i hvor respondentene arbeider. Voll påpeker at mange av kundene til de 144 Mobit-forhandlerne finansierer mobil og bærbar PC til spesielt medarbeidere med operative funksjoner, blant annet innenfor salg, service og håndverksfagene, samt i “administrasjonsbyen” Oslo.
– Vi må ikke betrakte mobiltelefon og PC som frynsegoder. Det er ikke slik at bedrifter bare deler ut mobiler og PCer om det ikke er nødvendig eller relevant for arbeidssituasjonen. Den digitale tidsalderen gjør at vi er mer mobile og mer tilgjengelige enn noen gang. Skille mellom jobb og fritid er mindre tydelig og utstyret fra arbeidsgiver brukes like mye privat som til jobb. Det gjør at brukerne stiller høye krav og har sterke preferanser til hvilke merker og modeller de ønsker, sier Voll og fortsetter:
– Vi ser i stadig økende grad at det er et spleiselag mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Det er også god vekst i antall bedrifter som velger alternative betalingsløsninger som f.eks finansiering med innbytte til fast lav månedspris.
Lavest på Vestlandet
Det er imidlertid tydelige geografiske forskjeller. I Oslo oppgir 50 prosent av arbeidstakerne at de har en ordning med finansiering fra arbeidsgiver. På Vestlandet er andelen atskillig lavere med bare 23 prosent.
– Oslo troner helt alene på toppen uansett hvilken region det sammenlignes med. Jeg antar at dette henger sammen med at det er lav tradisjonell produksjon og et vesentlig høyere innslag av hovedkontorfunksjoner i hovedstaden sammenlignet med andre steder i landet, sier Voll.