Full fart med 5G i Bergen

Jan Ove Pedersen i Mobit-kjeden surfer nå med 5G i Bergen. I løpet av året vil store deler av byen være bygget ut med nye basestasjoner som gir innbyggerne superhastigheter.


– Mobilnettet er lynraskt, og allerede nå kan mange bergensere bruke 5G via Telenor når de surfer, sier Pedersen. Produktsjefen i Mobit-kjeden bruker Samsung Galaxy S21 Ultra og opplever en helt annen hastighet med 5G.

Alt er raskere

– Alt går raskere. Det å laste ned en film fra HBO eller Netflix tar noen sekunder. For gamere har det åpnet seg en helt ny verden fordi responstiden er helt fantastisk, sier han.

Mange spør seg hva som er den reelle forskjellen mellom 4G og 5G. I stedet for å komme med en lang, teknologisk utredning om bits og bytes gjør Pedersen en analogi til effektive veier.

Fire-felts motorveg

– 4G kan bestraktes som en to-felts motorveg, mens 5G kan sidestilles med en fire-felts motorveg.

5G betyr også farvel til uklare bilder og  hakkete lyd i digitale møter på f.eks Teams og Zoom.
– Hastigheten og responstid gjør at lyd og bilde blir klokkeklart. Det er jo ofte mangel på hastighet og kapasitet som gjør digitale møter kornete, sier han.

Må ha 5G-telefon

Pedersen sier at 5G i tillegg optimaliserer bruken av nettsteder, nyhetsportaler og sosiale kanaler. For å utnytte den enorme kapasiteten må brukeren ha en 5G-telefon.

– De fleste nye modellene som nå selges støtter det nye 5G nettet. En slik mobiltelefon er også kompatibel med 4G, mens en eldre 4G-telefon ikke kan brukes på 5G, sier han.

Rask responstid

For å illustrere kraften ytterligere i 5G påpeker Pedersen at selvkjørende biler er avhengig av 5G nettopp fordi forsinkelsen er tilnærmet lik null.
– Tenk deg en kirurg som skal utføre fjernoperasjon ved hjelp av en robot. Det vil kreve ekstremt rask responstid på nettet, men med 5G er slike operasjoner mulig, sier produktsjefen i Mobit.

keyboard_arrow_up