Bidro til digitalisering av Krigsseilerne

I Kristiansand er mye av det historiske gullet bevart. Krigsseilerne er en av flere historier som de siste årene er digitalisert med blant annet bistand fra Mobit.


Stein Christian Salvesen er den ansvarlige for mobil og IT ved Arkivet Freds -og menneskerettihetssenter i Kristiansand, på folkemunne bare omtalt som Arkivet.

Startet med mobiltelefoner
I tolv år har Arkivet blitt betjent av Mobit Sørlandsparken og Mobit Mandal. Sistnevnte er kjent for sin kompetanse innenfor mer komplisert teknologi knyttet til blant annet servere og IT-sikkerhet.

Stein Christian Salvesen i Arkivet

 

– Samarbeidet startet opp med kjøp av mobiltelefoner med Mobit Sørlandsparken som leverandør. Etterhvert ble det også gjort avtaler innenfor IT-området, sier Salvesen. Han sier videre at Arkivet er svært tilfreds med samarbeidet. Hver uke kommer en fast rådgiver fra Mobit i forbindelse med IT.

Faste rådgivere
– Det er viktig for oss at vi har én person innen mobil og én person på IT som kjenner oss. Mobit fungerer som en IT-avdeling, fortsetter Salvesen.

Han legger ikke skjul på at det er andre leverandører som tar kontakt med et ønske om å bli leverandør. Når han viser frem prisene på eksempelvis mobilabonnent, er det ingen andre som kan matche prisene. Dette henger sammen med at Mobit sammen med Telenor kan levere svært lave priser til stiftelsen. Når det gjelder IT er det enda mer komplisert å bytte.

Tillit over tid
– Først og fremst fordi vi er veldig fornøyd med tjenestene, support og oppfølging, og selvfølgelig har prisene også betydning. Samarbeidet vi har er basert på tillit og denne tilliten er bygget over mange år, sier Salvesen.

I løpet av de siste årene har Arkivet blitt enda mer digitalisert og dermed mer tilgjengelig. Akkurat nå er det krigsseilerne som er særlig aktuelle med storfilmen Krigsseilerne. Salvesen forteller at Arkivet har fungert som en kunskapsbank i forbindelse med filmproduksjonen.

Et tilgjengelig arkiv
– Vi ble tidlig kontaktet av filmselskapet og har med stor entusiasme delt av historien. Vår oppgave er ikke bare å bevare historien, men også gjøre historien tilgjengelig, sier han.

I arkivene er det registrert cirka 68 000 krigsseilere. Utgangspunktet for filmen er bøkene til den avdøde forfatteren Jon Michlet, som gjennom sitt forfatterskap satte søkelyset på krigsseilerne og innsatsen de gjorde under krigen.

– Det har vært mye oppmerksomhet omkring filmen, og også vi merker økt interesse. Generelt har vi årlig mellom 1000-1500 henvendelser relatert til krigsseilerne, forteller Salvesen.

HOVEDFOTO: Hestmanden, Arkivet

 

keyboard_arrow_up