Derfor bør bedriften ha gjestenett

Et gjestenett er ikke bare et tegn på gjestfrihet, men også et sterkt signal om at bedriften tar sikkerhet på alvor.


Thorlakur Thorgeirsson, Business Manager IT i Mobit, ser flere fordeler ved et eget gjestenettverk i bedrifter uavhengig om det er kontorlokaler eller produksjonvirksomheter.

Brannmurens funksjon

I diskusjonen om gjestenett er det essensielt å bruke noen ord på brannmuren. I en verden med konstante digitale trusler står brannmuren som et skjold i forsvaret mot cyberangrep. Men hvorfor er egentlig en brannmur så vital for enhver bedrift, uansett størrelse eller bransje? La oss beskrive dette viktige temaet før vi fortsetter med det populære gjestenettet.

Thorlakur Thorgeirsson anbefaler gjestenett

 

En brannmur fungerer som den første forsvarslinjen mot ulike cybertrusler. Brannmuren er selve nødetaten, også i et gjestenett.

Digital dørvakt

– Den overvåker og kontrollerer inngående og utgående nettverkstrafikk basert på et etablert sett av sikkerhetsregler. Dette er som å ha en digital dørvakt  som sørger for at kun de med gyldig legitimasjon passerer gjennom nettverket ditt, sier Thorgeirsson.

Cyberangrepene blir stadig mer sofistikerte, og dørvakten må i likhet med en tollbetjent kjenne knepene som brukes.

…en katastrofal arbeidsdag

– Brannmuren kan identifisere og blokkere skadelig programvare og forsøk på inntrenging før uvedkommende når bedriftens interne nettverk. Dette kan være forskjellen på en normal arbeidsdag og en katastrofal arbeidsdag, påpeker han.

Brannmurer kan tilpasses for å møte ulike sikkerhetskrav. Enten det gjelder å tillate bestemte applikasjoner eller å blokkere visse typer trafikk. Når dette er på plass er grunnmuren i gjestenettet bygget.

Kan utgjøre risiko

– Ved å opprette et eget nettverk for gjester, skjermer du bedriftens kritiske data fra potensiell uautorisert tilgang. Duppeditter som tilhører besøkende kan utgjøre risiko. Et adskilt nettverk reduserer sjansen for at skadelige programmer infiltrerer bedriftens systemer, sier Thorgeirsson.

(fortsetter under bildet)

Det er viktig å legge enkelte begrensninger i gjestenettet

 

Ved å allokere båndbredde spesifikt for gjester, sikrer bedriften at daglige operasjoner forblir upåvirket og effektive.

Profesjonelt omdømme

– Gjester kan enkelt koble seg til et gjestenett, noe som både bygger og forsterker et profesjonelt omdømme på vennlighet og sikkerhet, sier Thorgeirsson.

Gjestfrihet

I en verden hvor digital tilkobling er ettertraktet, er det avgjørende for bedrifter å tilby pålitelig og sikker nettverkstilgang til besøkende.

– Å etablere et trådløst nettverk for besøkende er derfor ikke bare en gest av gjestfrihet, men et kritisk sikkerhetstiltak for å beskytte bedriftens vitale infrastruktur, sier Thorgeirsson.

Thorlakur Thorgeirsson, Business Manager IT i Mobit

 

Et annet aspekt er at bedrifter bør innføre grenser for båndbredde.
– Dette for at gjestene ikke tar over båndbredde i nettverket som bedriften selv trenger, påpeker Thorgeirsson.

Kraftfull kombinasjon

Han forklarer videre at bedrifter må sørge for  at nettverksenheter og firmware er oppdaterte for å beskytte mot de siste sikkerhetstruslene.

– Etableres det en såkalt protokoll for overvåkning og logging av aktivitet i nettverket identifiseres mistenkelig oppførsel, sier Thorgeirsson.

Sammen utgjør brannmuren og gjestenettet en kraftfull kombinasjon. Mens brannmuren altså beskytter mot ytre og indre trusler, sikrer gjestenettet at bedriftens egne nettressurser ikke overbelastes og at uvedkommende ikke får tilgang til bedriftens data.

– Alle bedrifter bør ha et nettverk tilpasset sine gjester, oppfordrer Thorgeirsson.

 

 

:

 

 

keyboard_arrow_up