Falske nettbutikker – sjekk nettadressen!

Visste du at kriminelle produserer falske nettsider for å etterligne sterke merkevarer med et eneste formål – å lure deg. Slike nettsider popper generelt ofte opp og spesielt rundt Black Friday.


Det å bygge en nettside er kanskje det enkleste for kriminelle nettverk.

Ordspill i nettadressen

Disse kriminelle nettverkene kjøper billige domener og bruker ord som inneholder en sterk og troverdig merkevare, feks canadagoosejakke.no, ifølge Telenor.  Det brukes ordspill i nettadressen som har det troverdige elementet. Det påpekes at ofte brukes begreper som «billig» eller «salg» i slike nettadresser.

– Det kan også være nettadresser der det mangler en bokstav, som telnor.no, istedenfor telenor.no, skriver Telenor. Ser du slike faretegn, bør du styre unna nettadressen.

Bilde av noen som handler på nett.

Bruk Google

Google er et bra sted å starte kvalitetssikringen. Du kopierer inn navnet på nettsiden du har vist interesse for, og kan da undersøke hvordan ratingen eller kjennskapen til akkurat denne nettsiden er.

Skulle du likevel havne på en kopi-side og ønsker å kjøpe fungerer kredittkortet (ikke debetkort) som en forsikring.

Kredittkort sikrere enn debetkort

Telenor understreker at etter norsk lov (finansavtaleloven § 54b) har du nemlig rett på kortreklamasjon dersom du er blitt svindlet på nett etter å ha betalt med et kredittkort. Bruk av vanlig bankkort er ikke lovregulert på samme måte, men kan likevel gjelde etter avtalevilkårene til Visa og Mastercard.

Så mange har blitt lurt

Nettsvindel er et omfattende problem. En helt fersk spørreundersøkelse Kantar har gjennomført på vegne av Telenor Group i Norden, viser at mange har opplevd svindel fra falske nettbutikker.

– I undersøkelsen oppgir 13 prosent nordmenn å ha blitt lurt eller svindlet når de har handlet på nettet, og ni prosent har lidd økonomisk tap som følge av svindelen, forteller forskningssjef Gorm Andreas Grønnevet i Telenor ASA.

…for godt til å være sant

Er det et tilbud som er for godt til å være sant, så er det trolig akkurat det. De kriminelle følger nøye med på hva som er de mest populære produktene, og lokker med unaturlig gode priser.

NB: Vær også varsom med å delta i useriøse «lik og del»-konkurranser eller «sjokktilbud» på sosiale medier – ofte er disse også bare juks og bedrag.

Kilde/fotos: Telenor

 

keyboard_arrow_up