Flere vil ha bedre 4G innendørs

Flere bedrifter tar initiativ for å forbedre 4G-dekningen innendørs. Mobit-rådgiverne Magnus Nergård Larsen og Eirik Andreassen i Tromsø betjener et stort antall Telenor-kunder som ønsker kraftigere signaler i byggene.


Kanskje du skal bli kjent med begrepet med en gang: Cel-Fi (uttales som selfie).

Signalforsterker

Cel-Fi er en signalforsterker som via en intern eller ekstern antenne plukker opp gode 4G-signaler utenfra og sender dem inn. Inntil fire enheter med Cel-Fi plasseres inne i lokalet. De forsterkede signalene spres videre ut til brukerne. Telenor leverer Cel-Fi gjennom sertifiserte forhandlere.
Gjennom mobil og IT-kjeden har Telenor dermed 140 faghandlere over hele landet som leverer denne tjenesten.

Betong=skjold

– Vi har allerede installert bedre 4G hos flere offentlige etater og kommuner. Vi merker at etterspørselen fra private bedrifter også er økende, forteller Nergård Larsen.
Stor bygg og mye betong reduserer nemlig kvaliteten på dekningen.
– Spesielt betong blir som et skjold, og med mange etasjer blir det også flere lag med slike skjold som hindrer optimal dekning. Mange nybygg er ikke dekningen dårlig, men den er fraværende så fremst man ikke er ved et vindu, sier han.

Trygghetsalarmer på 4G

Larsen trekker frem et bo- og velferdssenter i Tromsø som er nokså nytt.
– Vi fikk på plass fantastisk innendørsdekning for både ansatte og brukere. Det mange brukerne som har alarmer som er avhengig av 4G. God dekning kan redde liv, sier han.

Tromsøbadet

I Tromsøbadet som er under oppføring har Mobit bedret dekningen betraktelig. Badet er bygget i flott og moderne design, og selv med store vinduer gjør betongen det vanskelig å opprettholde et godt «surfetilbud» gjennom 4G. Nå er dekningen like god ute som inne.

– Vi foretar dekningstester. Da kan vi avdekke hvordan faktisk dekning er og hvor stort innslag av Cel-Fi som er nødvendig. Det er jo mange bygg som bare sliter i noen deler av arealene, forteller kollega Eirik Andreaassen.

Cel-Fi fra Telenor, forsterker 4G-dekningen innendørs

 

 

keyboard_arrow_up