Hackerne bryr seg ikke om ferie!

Sommeren 2023 blir sannsynligvis rekordsommer for hacking og phishing. 


12.000 bedrifter og 36.000 forbrukere verden over ble spurt om de har vært ofre for betalingssvindel. I denne undersøkelsen er det nordmenn er mer lettlurt enn våre naboer, ifølge VG (03.07.23). Bak undersøkelsen står Adyen, en toneangivende betalingsplattform som i Norge betjener virksomheter som Vipps, Elkjøp, Power og H&M.

Stadig trussel

Vanlige forbrukere og bedrifter i alle størrelser merker at hacking og phishing er en stadig trussel. Derfor er det ingen grunn til å senke beredskapen selv om det er ferie, sol og sommer.

I vår fortalte en av Telenors etiske hackere under et Mobit-arrangement at det finnes programvare som knekker åtte-sifrede passord i løpet av ett døgn.

Hacketid

Sommeren er som andre årstider hacketid. Nå eksisterer begrepene phishing og hacking side om side, men uansett begrep er formålet det samme – stjele personlig informasjon eller informasjon som er sensitiv for bedriften du arbeider i. Bedrifter blir oftere enn før utsatt for pengeutpressing som kan sammenlignes med kidnapping av sensitiv informasjon.

– Hackers Don´t Take Time Off for Summer

Journalist Daniela Balaban advarte på nettstedet AIThority.com i fjor om trusselbildet: Hackers Don´t Take Time Off for Summer.

Hun poengterte at ofre som utsettes for phishing-angrep på mobiltelefonen har økt med 85 prosent i gjennomsnitt hvert år siden 2011. Tallene har sannsynligvis vist en oppadgående trend også siden i fjor.

Storhetstid

Balaban viser til forskning fra sikkerhetsselskapet Lookout. I sin rapport fastslår forskerne at «Mobile enheter har åpnet et nytt lønnsomt vindu for kriminelle som utfører phishing-angrep.» Ekspertene peker på at hackere klarer å unngå mye av beskyttelsen som finnes på mobiltelefoner. Journalist Daniela Balban fremhever dessuten sommeren som storhetstid blant hackerne.

Økonomiske skader

– Phishing-angrep utgjør en økende risiko for alle, også for ansatte som  prøver å holde seg oppdatert når de ikke er på kontoret. Sommeren er altså ingen lavsesong for de kriminelle som bruker teknologi. Å klikke på en phishing-e-post fra mobilenheten kan føre til at hele organisasjonen risikerer økonomiske skader, samtidig som det kan koste den ansatte jobben, skriver Balaban.

Ikke gjør som strutsen

Poenget er at du må gjerne senke skuldrene og kjøle føttene i sjøen, men du må aldri gjøre som strutsen; stikke hodet i sanden (selv om det er sommer). Guarden må holdes oppe gjennom hele ferien så lenge du bruker mobiltelefonen – spesielt.

At guarden holdes oppe blir også understreket av Telenor, som oppfordrer kundene til heller  bruke 5G fremfor å surfe på fremmede og gratis Wifi-nett.

Det beste rådet vi kan gi deg er å du holder guarden oppe og er kritisk til det du mottar på mobiltelefonen, og ellers nyter sommerferien!

 

 

 

 

keyboard_arrow_up