Slik har Mobit modernisert “Geiranger Skywalk”

Webkamaret i Geiranger får juling hele året. Mobit Ålesund har tatt jobben med å holde «Geiranger Skywalk» teknologisk oppdatert.


Du har kanskje vært der – på Geiranger Skywalk Dalsnibba med utsikt over Geirangerfjorden 1500 meter over havet.

Fire år i Geiranger

I fire år har Mobit Ålesund sørget for den teknologiske infrastrukturen på et av landets mest attraktive utkikkspunkt.

Det å drive en attraksjon til fjells gir ofte utfordringer i forhold til infrastruktur. Geiranger Skywalk Dalsnibba kontaktet derfor Mobit Ålesund for å få kameraovervåking ved bomstasjon på vegen til Dalsnibba.

Ann Kristin Mossberg og Mari-Linn Hole Bergerud i Geiranger Skywalk

Monterte satelittlink

Ved bomstasjonen er det ingen mobildekning, og ingen offentlig infrastruktur. Et eget aggregat gir strøm til bomstasjonen.

Ved å sette opp en satelittlink fikk bomstasjonen internetttilgang og dermed tatt i bruk flere tjenester som fjernstyrt kameraovervåking, IP telefoni med Telenor mobilt bedriftsnett, bomstyring, nettkobling for betalingsautomat m.m.

Hadde vært som i 1939 uten Mobit

– Uten denne hjelpen fra Mobit Ålesund ville bommen vært betjent på samme vis som ved åpningen av veien i 1939. Mangel på dekning er derfor forretningskritisk for driften av anlegget, kommenterer Ann Kristin Mossberg i Geiranger Skywalk.

På toppen av Dalsnibba er det utkikkspunkt med kafe, butikk og selskapslokale. Denne ble betydelig utvidet i 2021, og fremstår som et flott og moderne bygg som sklir inn i naturen rundt. På toppen er der Telenordekning og nettverk, med brannmurer, switcher og trådløse aksesspunkt ble satt opp for kortterminaler, internett, kamera av Mobit Ålesund.

Bedre dekning med Cel-fi

– For å gi mobildekning til besøkende valgte Geiranger Skysslag å få installert Telenor Cel-fi for forbedret innendørs dekning. Internt i butikken ble det også satt opp kameraovervåking, sier Bjørn Espen Drabløs i Mobit Ålesund.

På grunn av det moderne og gjennomførte designet ble alt utstyret lakkert i andre og riktige farger av Mobit Ålesund, slik at innretningene glir ubemerket inn i interiøret i bygget.

Et webkamera som får juling

– Det mest sårbare er webkamera som vi har montert på toppen og henger på utsiden av selve Geiranger Skywalk. Dette kameraet får mye juling av været gjennom alle årstider med regn, snø, kuling og storm. Men det går stort sett greit, sier Drabløs, og legger humrende til at han er glad for at det ikke er han som må henge utenfor Geiranger Skywalk for å gjøre vedlikehold.

– Vi har medarbeidere som liker luftige oppgaver, sier han. Bilder fra webkameraet kan nytes via nettsiden dalsnibba.no fra alle verdens hjørner i sanntid.

FOTO: Hyke Studio

keyboard_arrow_up