Tar du ferie, egentlig?

Norske arbeidstakere har aldri vært mer tilgjengelige, og det er mange som aldri tar «helt ferie».


Kanskje kjenner du deg igjen i denne beskrivelsen?  I en undersøkelse Infact utførte for Mobit i fjor kom det frem at nær halvparten er tilgjengelige for arbeidsgiver utenfor arbeidstiden.

Vil helst skjerme ferien

Det er dermed ingen grunn til å tro at disse ikke er tilgjengelig også i ferien. Aftenposten skrev for ti år siden at fire av ti arbeidstakere faktisk føler seg presset til å være tilgjengelige i ferien.
Salgs -og markedsdirektør Rolf Paulsen i Mobit vil helst skjerme ferien, men er tilgjengelig dersom noe uventet skulle oppstå på arbeidsplassen. Den enorme bruken av sosiale medier har dessuten gjort oss mer tilgjengelige, påpeker Paulsen.

Lavere terskel i sosiale medier

– Det er nok lavere terskel for å sende en melding til en ferierende medarbeider i sosiale kanaler enn å sende en epost. Jeg liker innstillingen om å være tilgjengelig. Det er viktig at denne tilgjengeligheten brukes med sunn fornuft av arbeidsgiver, sier han, og fortsetter:
– Jeg antar at denne tilgjengeligheten brukes som en siste utvei av arbeidsgiver. Ferien bør i utgangspunktet være hellig, sier Paulsen.

Henger sammen

Det er kanskje et paradoks, men for mange henger karriere og et sosialt liv sammen.
– Daglig ser jeg medarbeidere i forskjellige bransjer som promoterer produkter og tjenester for arbeidsgiver i sosiale kanaler. Dermed blir sosiale plattformer også en del av jobben med et diffust skille mellom jobb og privatliv, sier han.

Den kanalen arbeidstakere er minst tilgjengelige på utenfor arbeidstid er epost. Ifølge Infact-undersøkelsen er det bare rundt fem prosent som sjekker eposten når arbeidsdagen er over.

Vil være involvert

I 2015 publiserte rekrutteringsselskapet Randstad en undersøkelse om temaet ferie og tilgjengelighet. Blant de norske respondentene svarte 44 prosent av de spurte at de håndterer jobbrelaterte oppgaver i ferien – fordi de liker å være involvert.

Petter Christensen er sjef for Drevelin Ortopedi med avdelinger i Skien, Kristiansand og Bergen. Han sier at det skal mye til før han tar kontakt med ferierende kolleger.

(fortsetter under bildet)

Petter Christensen, sjef for Drevelin Ortopedi i Skien, Bergen og Kristiansand bruker noe av ferien til å gjøre forefallende arbeid.

– Jeg er mindre sensitiv når det gjelder ledergruppen i ferien. Ledergruppen har dessuten betalt for å være tilgjengelige på kort varsel, men det er viktig at ikke tilgjengeligheten misbrukes, sier Christensen, og legger til:
– Man kommer langt med sunn fornuft.

Mobit er på jobb i sommer, og vi står klar for å hjelpe deg og din bedrift!

keyboard_arrow_up