OBS-varsel til deg som vil ha ny mobil eller PC

Produsenter og transportører sliter med å levere. Norske bedrifter som skal fornye mobil eller IT-parken bør være tidlig ute. Flere produkter kan ha leveringstid på seks til ni måneder.


Kundene må kontakte sin nærmeste Mobit-forhandler for å høre hva som er tilgjengelig av produkter, men også planlegging av leveranser uansett produsent.

Begrenset kapasitet

– Det er spesielt de såkalte low-end produktene som er krevende å levere ekspress. Dette er ofte volum-produkter, sier Jørn Jamissen, som er ansvarlig for Business-IT i Mobit.

Jørn Jamissen
Jørn Jamisssen

Som børsmeglere

Rundt 120 forhandlere i Mobit-kjeden arbeider daglig for å sikre seg et størst mulig utvalg. Om noen husker børsmeglerenes ville kamp for å sikre seg de beste aksjene på Wall Street på 80-tallet, er dette et bilde på nå-situasjonen for mobil og IT-forhandlere verden over. Og når det blir knapphet på det som er populært, stiger prisene.

– Utvalget blir smalere og smalere. Bredden skrumper inn, fortsetter Jamissen.

Covid, flystans og Evergreen

Forklaringene på unntakstilstanden kan først og fremst tilskrives pandemien og dens ringvirkninger. Mange fabrikker stengte ned, og smittevernstiltak fører til at det fremdeles er begrenset kapasitet. Situasjonen ble ikke bedre av at nærmest hele den globale flyflåten ble stående på bakken. Grunnstøtingen til container-skipet Evergreen i Suezkanalen kom på verst tenkelige tidspunkt.

Rundt 10.000 containere fra skipet, fullastet med elektronisk utstyr, skulle distribueres i Europa. Skipet ligger fremdeles i arrest i Egypt med all last ombord.

Murphys Lov

– Dette er Murphus Lov, alt som kan gå galt, går galt, konstaterer IT-eksperten. Den lave tilgjengeligheten på containere påvirker også distribusjonen på skinner negativt.
– Vogntog i Europa har kapasitet, men det fordrer at det er produkter å distribuere. De fleste produktene kommer fra Asia, sier Jamissen.

Lenovo bygger i Ungarn

Han påpeker at IT-produsenten Lenovo er i gang med å ferdigstille en fabrikk i Ungarn nettopp for å unngå en produksjons- og distribusjonskrise i fremtiden. Jamissen presiserer at Mobit-kjeden arbeider intens for å sikre seg flest mulig produkter – i alle kategorier.

– Det er større muligheter for å  levere high-end produkter enn low-end produkter i dagens marked. Om en bedrift skal ha levert et stort antall er det viktig å bestille i god tid. Det må tas høyde for utvidet leveringstid. Populære produkter kan ta opptil ni måneder å levere, sier han.

Press fra bilindustrien

Jamissen tar dessuten frem et annet poeng som er lite kjent; Bilprodusentene er også blitt konkurenter når det gjelder å få tilgang til kapasitet på fabrikkene.

– Bilprodusentene satser hardt på teknologi og trenger komponenter for å levere biler. Vi konkurrerer derfor med bilindustrien om produksjonskapasitet, noe som gir økt press, sier Jamissen.

Fotos: Pexels

 

 

keyboard_arrow_up